• >forside
  • historie
  • menu
  • Vine
  • Bæredygtighed
  • galleri
  • om os
  • kontakt
logo

Vin til Tapas

Mousserende…  

de Nit - Brut Rosé, Conca del Riu Anoia - Økologisk
Raventós i Blanc, Penedès, Spanien

Distriktet

Penedès området – hvor Conca del Riu Anoia hører til – ligger i Catalonien i Spaniens nordøstlige del, vest og sydvest for byen Barcelona. Vinmæssigt byder området virkelig på yderligheder. På den ene side finder man her nogle af Spaniens største vinleverandører, som producerer vine på nærmest industriel vis. På den anden side findes der stadig gamle familieforetagender med lange vintraditioner og produktion af topvine. Familierne Raventós og Blanc hører til blandt de sidste.

 

Producent

Selv om de aktuelle bygninger, der i dag danner rammen omkring firmaet Raventós i Blanc, først blev bygget i 1986, har familien Raventòs lavet vin på stedet siden 1497 - i ikke mindre end 21 generationer! Vingården ligger midt i de 90 hektarer land i Sant Sadurni d’Anoia, som er blevet samlet af generationer i familien siden det 15. årh.

I dag ledes firmaet af 20. og 21. generation, henholdsvis Josep Maria Raventós i Blanc og sønnen Pepe Raventós, og hvor sidstnævnte har været drivkraften bag dette fantastiske firmas seneste banebrydende udvikling. Paradoksalt nok, så besluttede Raventós i Blanc nemlig i 2012 at gå egne veje i protest mod, at stærke interesser blandt de store cava producenter ikke i tilstrækkelig grad arbejder for at højne kvaliteten, men snarere ønsker at øge kvantiteten.

Man forlod således Cava DO og etablerede sin egen ”Conca del Riu Anoia” eller blot ”Conca” i daglig tale. Det er familiens håb, at andre seriøse producenter vil følge deres eksempel og overgå til at producere ”Conca”, hvilket kræver at de bl.a. iagttager følgende regelsæt:

•    Kun de indfødte druesorter Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Monastrell, Bastard Negre, Sumoll og Xarel·lo Vermell må anvendes

•    Minimum 50% af det anvendte druemateriale skal stamme fra egne marker

•    Alle ”Conca’s” skal være årgangsbenævnte og modne i mindst 18 måneder

•    100% økologisk produktion og man skal med tiden overgå til biodynamisk produktion

 

Vinen

De Nit Rosé, Conca del Riu Anoia, er lavet på Xarel.lo, Parellada, Macabeo og Monastrell (Mourvèdre) fra vinmarkerne La Plana og La Barbera (druesammensætningen kan variere efter årgangen). Under høsten bliver druerne håndplukket i små kasser og bliver sorteret første gang i vinmarken. Efter gæring bliver ”basisvinen” modnet i 6 måneder på sit ”lie” (bundfald) i rustfrie ståltanke og derefter gæret 18 måneder på flaske efter Méthode Traditionelle teknikken. Den flotte roséfarve opnås ved at lade det røde skind fra druen Monastrell være med i nogle få timer, inden den første gæring.

De Nit Rosé har en flot elegant, sart pink farve. I duften finder man toner af wienerbrød, hasselnødder og en sart aroma af hindbær til sidst. I smagen er den frisk og sprød, med en god balance mellem tørheden og frugten og god kompleksitet i eftersmagen. Det er en meget elegant og festlig mousserende rosé, både serveret alene eller sammen med skaldyr- eller fiskeretter.

Retur til vinkort »
copyright 2023