Distriktet
DOC Venezia hører til i Veneto-regionen og er en forholdsvis ny DOC (2010), som dækker provinserne Treviso og Venedig. Distriktet udgør i alt ca. 1.280 ha. vinmarker, hovedsageligt beplantet med Chardonnay, Glera, Pinot Grigio og Verduzzo for de hvide og Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot og Raboso for de røde.
De store variationer i både klima- og jordbundsforhold mellem den nordvestlige del af distriktet nær Dolomitterne og den sydøstlige del nær havet, giver store forskelle i dyrkningsforhold, og derfor også mange forskellige vinstilarter. Producenten betyder selvfølgelig også en del, men man kan blive overrasket med ganske spændende hvide, rosé, røde og mousserende vine.
Producenten
Fidora har 160 ha. land fordelt på 4 ejendomme i henholdsvis Valpolicella (Monte Tabor), Valpolicella Classico (Tenuta Fraune), Valdobbiadene (Collagù) samt i Venetos opland (Civranetta). Kun ca. 100 ha. er tilplantet med vin for som noget helt unikt, er hver parcel beskyttet af et naturligt hegn af træer, buske og vilde planter. Dette tjener dels til at beskytte markerne mod naboernes brug af kemi og mod de til tider barske vejrforhold, dels til fremme af biodiversiteten og et rigt dyreliv.
Det er i dag den unge generation med Emilio Fidora ved roret, som viderefører familiearven. Emilios farfar, Guido Fidora, konverterede allerede i 1974 til økologisk landbrug - som den første producent i Veneto iøvrigt.
Den udbredte opfattelse var ellers dengang, at kemikalier var den ”rigtige” måde, hvorpå man kunne sikre et højt udbytte. Der var, på trods af at man i flere tusinde år forinden havde dyrket vin uden brug af kemikalier, ingen bøger eller studier om, hvordan man skulle dyrke vin uden brug af kemikalier, så Fidora lærte det gennem erfaring.
Hver enkelt parcel er en afspejling af en filosofi baseret på to overordnede begreber: Udvikling af biodiversitet og fraværet af kemi, herunder filosofien om, at god vin ikke blot skal smage godt, men den skal også formidle følelser. Jo sundere vinmarker desto bedre frugt og selvfølgelig vin. Ved at behandle jorden med respekt giver den de bedste og sundeste afgrøder tilbage.
Vinen
Pinot Grigio-druerne til denne vin hentes på ejendommen Civranetta ved den historiske ”Via Annia” (nær , Laguna di Venezia), hvor Fidora har dyrket vin i mere end 100 år. Det var benediktinermunke, som i det 14. årh. omdannede en del af skoven til landbrug, og bl.a. plantede vinstokke i kvadratiske parceller, adskilt af grøfter – en dyrkningsform, som man har bevaret på Civranetta. Fidora omdannede dyrkningen på de 80 ha. vinmarker til økologi i 1974. De resterende 80 ha. på ejendommen er dækket af skov, krat, enge og damme, som sikrer en perfekt biodiversitet.
Indflydelsen fra havet og kølige vinde fra de nordvestlige bjerge sikrer et stort temperaturskift mellem dag og nat. Dette giver en langsommere modning for druerne, men til gengæld god aroma, bid og finesse – ikke mindst til Pinot Grigio. Vinen er gæret på ståltanke og derefter modnet på sit ”lie” i ca. 7-10 måneder på samme type tanke, for netop at bevare den sarte balance i vinen
Vinen har en flot gyldengrøn farve og lækre, aromatiske nuancer af vilde blomster, grønne æbler og citrusfrugter i duften. Man fornemmer allerede en god tørhed, sprødhed og finesse i glasset, og med lidt iltning kommer der mere komplekse, dybere, mineralske toner. I smagen er vinen dejlig tør og liflig, igen med spændende mineralske toner og stor personlighed. Sidst i smagen finder man en smule eksotisk karakter, som er helt klassisk for Pinot Grigio.
Vinen kunne sagtens bruges som velkomstvin, men den helt perfekt til skaldyrs- og fiskeretter – kolde som varme, til asiatiske retter, eller retter med hvidt kød i lyse saucer.